Entrevista a Jesús Calderón

Entrevista a Jesús Calderón

«Del meu pas pel Comte de Rius me’n vaig endur un gran respecte pels docents de l’ensenyament públic i per la tasca social que realitzen més enllà de l’ensenyament pròpiament dit»

Jesús Calderón és controlador aeri a l’aeroport de Barcelona. Des de molt jove va tenir clar que el seu futur laboral estaria lligat al sector de la navegació aèria, i quan va arribar el moment va escollir el Comte de Rius per cursar el Batxillerat que li obriria les portes als cursos de pilot professional. Les circumstàncies del moment van fer que l’accés a la carrera de pilot es compliqués, però el Jesús no va llançar la tovallola i va optar per la professió de controlador de trànsit aeri, molt lligada a la de pilot i a la qual va accedir després de superar un exigent concurs d’oposició. La perseverança per assolir els seus objectius marca la trajectòria de Jesús Calderón, que avui ens explicarà més detalls sobre la seva carrera formativa i laboral.

Explica’ns la teva trajectòria pel que fa als estudis. Per què vas escollir fer Batxillerat a l’Institut Comte de Rius? Va ser una elecció difícil o tenies clar què volies fer?
Vaig escollir fer Batxillerat perquè en aquella època volia fer-me pilot d’aviació professional i era un requisit indispensable per després poder fer els cursos necessaris. El professor Josep Maria Lledós, de qui ja era molt amic i amb qui compartia afició comú per la simulació de vol, em va recomanar estudiar Batxillerat al Comte de Rius.

Com recordes el teu pas per l’Institut? Quina valoració en fas?

Inicialment vaig haver d’adaptar-m’hi una mica ja que jo venia d’una de les primeres promocions de l’escola francesa de Reus, on tot havia estat més reduït i personal. Aquest canvi crec que em va ajudar a créixer com a persona i per tant faig una valoració molt positiva. D’aquella època també me’n vaig endur un gran respecte pels docents de l’ensenyament públic i per la tasca social que realitzen més enllà de l’ensenyament pròpiament dit.

Què creus que et va aportar a nivell formatiu i a nivell personal estudiar el Batxillerat?

Personalment em va ajudar a aconseguir les titulacions que necessitava per aconseguir l’objectiu que m’havia plantejat. Un cop acabat l’ensenyament obligatori, quan abans et marquis un objectiu i per tant un itinerari d’estudis per assolir-lo, millor. Dit això, si encara no es té aquest objectiu crec que el Batxillerat toca prou “pals” com per ajudar a encaminar un alumne cap a algun sector en concret.

Va ser fàcil el canvi de l’institut a la universitat? Per què vas triar el grau de Turisme?

Sí, a l’institut vaig aprendre a ser completament responsable dels meus estudis i això ho vaig seguir aplicant a la universitat. Inicialment no pensava anar a la universitat ja que pel curs de pilot professional no era necessari, però durant el segon curs de Batxillerat hi va haver una crisi molt forta en el sector de l’aviació comercial derivat dels atemptats terroristes als Estats Units l’any 2001 i vaig veure que un cop acabés el curs de pilot seria molt difícil trobar feina. El grau en Turisme el vaig trobar interessant per la seva relació amb el sector dels transports que sempre m’ha interessat i pel seu pes en la nostra economia, fet que genera també moltes oportunitats laborals. A banda, com que també coneixia la feina del control del trànsit aeri i per accedir-hi era necessari tenir un grau universitari (en l’actualitat ja no es requereix), vaig pensar que era una manera útil de deixar passar tres anys per veure com evolucionava el sector alhora que m’obria la porta per presentar-me eventualment a aquesta professió.

Com va sorgir la idea de ser controlador aeri? Ens podries explicar en què consisteix aquesta feina?

Les professions de pilot d’aviació i de controlador aeri estan íntimament lligades, i per tant tenia clar que si el tema pilot es complicava, com així va ser, intentaria picar a la porta del control del trànsit aeri, i aquesta va ser la primera que se’m va obrir. El control del trànsit aeri consisteix bàsicament en ordenar les operacions aèries que es realitzen tant en un aeroport i la seva àrea d’influència des d’una torre de control, com en l’espai aeri superior des d’un centre de control amb l’objectiu que aquestes operacions es realitzin de manera segura, ordenada i eficient. Això ho fem mitjançant instruccions concretes i concises que transmetem als pilots en temps real mitjançant la comunicació per radiofreqüència.

Va ser difícil accedir a aquest lloc de treball?

Molt. En aquella època s’hi accedia mitjançant un concurs d’oposició a nivell estatal on només s’oferien un centenar i mig de places per a més de cinc mil aspirants. Un cop admès, vaig rebre el curs de controlador de trànsit aeri que impartia la llavors pública AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) a Madrid i que durava vint mesos.
Penses que la teva formació a l’institut i a la universitat t’han ajudat en l’àmbit laboral?
Tot i que la meva professió és molt específica i la font principal de formació és el curs de controlador, algunes de les matèries que vaig cursar durant el Batxillerat tecnològic i el grau en Turisme em van ajudar a complementar-lo.

A qui recomanaries els estudis de Batxillerat? Per què?

Tant als alumnes que tinguin clar que el necessiten per assolir els seus objectius laborals com als qui no ho tinguin tant clar, però estiguin interessats en seguir explorant diverses matèries amb l’objectiu de trobar-ne alguna que els atregui especialment.

Quin consell donaries a aquells estudiants que estan cursant Batxillerat i volen accedir a la universitat?
Que tant aviat com sigui possible trobin un sector que els agradi de cara a treballar-hi en el futur, ja que això els ajudarà a estar motivats en els estudis i no malgastar energies.Departament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256