Entrevista al professor Ramón Yuste

Entrevista al professor Ramón Yuste

Ramón Luis Yuste Yuste Professor del Departament d'Electricitat i Electrònica de l'Institut Comte de Rius, des de l'any 1982 Actualment imparteix classes al Cicle Formatiu de Grau Superior d'Automatització i Robòtica Industrial

Quan vas començar a fer classe? Recordes el teu primer dia a l'Institut Comte de Rius?

Sí. Feia quatre anys que havia estat alumne de l’Institut i, de sobte, em vaig trobar que els meus antics professors s’havien convertit en companys. Va ser una situació una mica rara, volien que els parlés de tu en lloc de vostè ... em va costar una mica. No obstant, em van acollir molt bé i vaig rebre el recolzament de tots els companys del departament.

Què és el que més ha canviat en l’educació i en l’Institut durant els anys en què hi has treballat?

Si parlo de quan vaig començar i ara, els canvis han estats brutals. Quan vaig començar els apuntes es feien o bé a mà o bé a màquina d’escriure. Eren uns apunts molt poc didàctics. Havia moltes mancances de material i, per tant, era complicat desenvolupar de forma correcta les pràctiques.

La FP era el germà pobre de la Educació. Estava menys valorada. Es deia sempre........ “Si no vols estudiar, doncs va, a fer FP i aprendre un ofici”.

Avui en dia, la informàtica ens ajuda molt tot i que hem de recordar que hem de fer ensenyaments pràctics i, per tant, no abusar d’ella. Tenim recursos materials força bons tant per desenvolupar conceptes teòrics com per fer pràctiques amb material molt actual. Aquest fet ha repercutit en que la FP s’hagi tornat un ensenyament de qualitat i que estigui molt valorat per les empreses.

I pel que fa a la Formació Professional, com veus l’evolució que ha fet durant aquest període?

Abans la FP consistia en uns estudis estructurats de forma molt diferent a l’FP actual. Els alumnes començaven l’FP1 amb 14 anys i desprès entraven de forma directa a l’FP2. Hi havia una part comuna on els alumnes cursaven Matemàtiques, Naturals, Llengües, Religió, etc., i una part tecnològica que era diferent a cada especialitat on es feia: Tecnologia, Dibuix Tècnic i Pràctiques de Taller.

A hores d’ara tenim els cicles formatius estructurats en mòduls tècnics i formació en empresa. Això vol dir que tots els continguts actuals van adreçats a que els alumnes tinguin una formació tècnica forta que els ajudarà en la seva inserció laboral. La base comuna que els hi fa falta per tenir èxit al cicles, ja l’han rebut a l’ESO i al BAT.

Una part molt important de la FP actual són les pràctiques a l’empresa, ja que permet que l’empresa conegui els alumnes.

Realment crec que ha estat un canvi per a millor.

En què creus que han canviat els alumnes?

Bàsicament els alumnes no han canviat massa. No són ni millors ni pitjors que els de fa 30 anys. Jo continuo trobant-me els mateixos perfils de tota la vida. Potser tenen altres competències que abans no tenien a causa de l’entorn tecnològic i sociocultural.

De tota la teva carrera, quin ha estat el teu millor moment al Comte de Rius?

Més que el millor moment, va ser un moment diferent. Va haver-hi una etapa de molts anys en la qual vaig ocupar al centre el càrrec de coordinador d’FP i, més tard, dos càrrecs directius. Això em va obligar a sortir del meu entorn natural, que era el Departament Elèctric, i entrar en un altra dimensió molt més gran en la que vaig haver de relacionar-me amb tots els companys del claustre. Aquesta relació em va enriquir molt com a persona, ja que totes les persones som diferents i sempre s’aprenen coses de tothom.

Quina és la lliçó més valuosa que has après durant aquests anys?

El que he rebut i rebo és una gran satisfacció quan et trobes amb un ex-alumne al carrer o a una empresa, et saluda alegrement i t’explica com de bé està a la feina gràcies al seu pas pel Comte de Rius. Te n’adones que li has aportat un gra de sorra en la seva formació i, a canvi, reps el seu agraïment.

Amb aquesta satisfacció rebuda veus que la teva feina al llarg dels anys té una gran compensació moral que no es paga amb diners.

El contacte amb la gent jove ajuda a mantenir una visió més actualitzada del món que ens envolta

És clar que el contacte amb els joves fa que vegis els hàbits i costums que tenen actualment i ens obliga a nosaltres com a docents a estar actualitzats en les tecnologies de la informació i les noves tecnologies.

Com creus que Internet i les xarxes socials afecten i afectaran a l’educació?

L’accés que tenim avui en dia a Internet, que pràcticament el portem sempre al damunt, influeix positivament en l’educació, sobretot a la gent que té inquietuds per aprendre. Avui en dia se’n troben molts vídeo-tutorials i documentació sobre qualsevol tema tècnic. A més, actualment gràcies a l’accés a Internet, també hi ha molta oferta de formació online.

Hi ha moltes xarxes en el que el seu contingut és només social i lúdic, com ara Facebook. Al tema tècnic, hi ha la xarxa Linkedin que és una porta al món laboral. Es troba molta informació de caràcter tècnic sobre empreses, productes d’empreses i esdeveniments tècnics. A més, actualment, moltes empreses quan fan recerca de treballadors tenen al seu abast el perfil tècnic dels usuaris per fer una primera selecció dels candidats pel lloc de treball que volen cobrir.

I per acabar, com veus el futur d’aquestes noves generacions que ara estan estudiant?

Per sort avui en dia disposem de força recursos materials per tal que la docència que impartim sigui de qualitat. Això repercuteix de forma important en la seva preparació tècnica.

Com ja he comentat abans, la joventut actual no és molt diferent de la d’abans, la qual cosa vol dir que a més de la seva formació tenen molta il·lusió de que els arribi el moment d’incorporar-se a l’empresa i, per tant, la seva actitud a l’arribar al món laboral és molt bona, cosa que és molt valorada per les empreses.

El que podem dir als alumnes és que es preparin bé i que, realment, al finalitzar els seus estudis, en un termini curt de temps, trobaran la feina desitjada.

Com a lema final podria dir...

... LA FORMACIÓ PROFESSIONAL TÉ FUTUR !!!!!Departament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256